Týden dobrých skutků - beseda s Janem Šťastným 28.8.2020

Stále mladistvě vypadající, štíhlý, sympatický a charismatický. O tom snad nepochyboval nikdo z nás, kdo jsme přišli 28. 8. do librantické hospůdky na besedu s hercem Honzou Šťastným. Sám se pousmál nad vzpomínkou, kdy mladičký začínající herec, kluk z klidného Zlína přišel do Prahy mezi ostřílené hochy jako byl třeba Ondřej Trojan. Ale také tam byli lidé jako Jana Hlaváčová a mnoho dalších, kteří se ho ujali a ke kterým tenkrát i dnes vzhlíží s úctou a pokorou. Jeho filmová i divadelní práce je nám známá jak z pohádek, tak z mnoha filmových, divadelních a dnes také seriálových postav. V té poslední získal od svých kolegů, pro nápadnou podobu pana Sováka v seriálu „Chalupáři“, přezdívku pan Huml. Ta už mu asi zůstane. Ač podoba pana Humla, v seriálu „Slunečná“ je to postava Jaromíra Kohouta. Životní ztroskotanec, vysokoškolský profesor, který po úraze vše zahodil a jedinou zálibou se mu stal alkohol a citáty. Pan Šťastný další osud profesora neprozradil, ale naznačil. A tak něco málo z jeho citátů na závěr.                                                          

„Člověk není stvořen pro porážku,člověka je možné zničit, ne porazit“.

„Šťastný ten, kdo nehledá štěstí ve štěstí“.

Přejeme hodně zdraví a možná někdy v divadle „ Na Vinohradech“ na shledanou.

A zcela na závěr. Osobní setkání s těmi, které známe z obrazovek, nebo z divadel je příjemné a hlavně je na dobrou věc. Herci bez nároku na honorář a diváci za pouhých sto korun.  Tak proč dobrou věc nepodpořit.

Už teď víme, že další, v pořadí třetí týden dobrých skutků je naplánován na začátek října a prozradím, že svoji účast potvrdila herečka Pavla Tomicová. Ale vše se včas dozvíte.

Věra Koutníková